Elemezd álmaid Önmagad jobb megismerésére!

Vannak bizonyos szimbólumok, amelyek általában minden embernek ugyanazt jelentik álmaiban. Ezeket mindenképp érdemes alaposan megismerni, hogy életünk értelmezése könnyebb legyen, hiszen így mérföldekkel kerülhetünk közelebb valós problémáink feltárásához. Az álmainkban felmerülő képek már az ősi időkben szimbólikus értelmet nyertek. S hogy miért? Mert a tartalom, amit hordoznak lelkünk legmélyebb forrásából fakad.

Szimbólumok, melyek általános jelentést hordoznak, mégis csak nekünk szólnak!

Időnként bizonyos cselekvések, történések (például zuhanunk) nyernek szimbolikus értelmet. Máskor tárgyakat, például képeket, a mennyezetet, a boltíveket, a festményeket, de gyakran állatokat pl. egy egyszerű kisegeret is jelképes értelemmel ruházhatunk fel. Álmaink elemzésénél minden apró részlet jelentéssel bírhat! Ezen jelképek többsége általában nagyon személyes dolog, ami szükségszerűen felveti a kérdést, hogy az álomfejtő "szótárakban" írt magyarázatok minden esetben helytállóak-e.

Ugyanazon dolgokhoz más körülmények között más jelentést társítunk.

Ha például sok ideig éltem akkora szegénységben, hogy lámpa helyett gyertyával kellett világítanom, akkor a gyertyát a fájdalommal, a viszontagságokkal és a nyomorral hozom összefüggésbe. Ha viszont kizárólag a templomban találkoztam gyertyákkal, akkor valószínűleg azok Isten személyét fogják szimbolizálni, ezáltal ugyanahhoz a tárgyhoz különféle körülmények között más-más jelentést asszociálok. Miért állják meg mégis a helyüket az álomfejtő könyvekben leírt magyarázatok? Mert ha egy olyan dologgal álmodunk, amely (éber) életünkben egyáltalán nem volt ránk hatással, akkor nagyon valószínű, hogy az álmoskönyvek magyarázatai helytállóak lesznek vele kapcsolatosan! Cikkünk célja irányt mutatni, hogy ezek a képek hogyan értelmezhetőek saját, személyes életünkre. Ezek a szimbólumok az ősi szimbólumok vagy jelképek. Hogy hogyan váltak az álmainkban megjelenő képek hosszú évezredeken keresztül szimbólumokká, sok millió történész, pszichológus, író és számos más területen dolgozó kutató vizsgálati tárgya.

Nézzünk néhány szimbólumértelmezést, melyek ősidők óta tartják izgalomban fantáziánkat!

Állatok

A saját tulajdonságainkat szimbolizálják. Ha álmunkban egy állatot látunk amint épp csinál valamit, az általában egy rossz tulajdonságra utal. Ez azért van, mert egyszerűbb elfogadnunk, hogy egy állat csinál valami rosszat, mint azzal szembenéznünk, hogy mi magunk. Íme egy szemléltető példa: Egy asszonynak diétáznia kell, de természeténél fogva hajlamos a nagy lakmározásra. Már számtalanszor megpróbált lefogyni, de sosem sikerült, ám egy alkalommal rendkívül szilárd elhatározást tesz a karcsúsodás mellett. Egy éjszaka azonban egy gyenge pillanatában elfogyaszt egy nagy szelet süteményt és egy kehely fagylaltot. Ezután visszafekszik aludni, és álmában látja, amint egy farmon egy hatalmas, trágyában fetrengő sertés megállás nélkül eszik és iszik, méghozzá süteményt és jégkrémet. Nem kell hozzá atomtudósnak lenni, hogy kitaláljuk mit szimbolizál az álombéli állat. Az álma "tudatta vele", hogy úgy kell látnia magát ahogyan azt a disznót látta külső szemlélőként álmában.

Autók és más járművek

Az álmunkban járművel való utazás során általában két dologra utal: egyik a cél amerre tart életünk, másik a testünk. (Az álombéli utazás általában saját életutunknak felel meg.) Ez persze nincs kőbe vésve, jelenthet egészen mást is, például egy autószerelő vagy egy autó tervező álmában, vagy abban az esetben, ha egy bizonyos típusú autóval utazunk. A kocsi állapota tükrözheti a saját egészségi állapotunkat, ezért ha álmunkban egy romos állapotú kocsival autózunk sáros úton egy viharos éjszakán, az valószínűleg nem sok jót jelent. Ha viszont egy luxusrepülővel szárnyalunk a kék égen kellemes melódiákat dúdolva, abban az esetben az álom megfejtése több jóval kecsegtet.

Gyerekek

Egy gyerek a legtöbbünknek rendszerint valami újszerű és kellemes dolgot jelképez. Nem nehéz rájönni miért pont egy gyermek jelképezi az életünk egy új szakaszát vagy új feladatát. Valószínűleg mi is úgy fogunk boldogulni az új feladattal, ahogyan a kisgyerek boldogul álmunkban. A gyermek néha az énünk ártatlan oldalára, vagy éretlen, gyermeki mivoltunkra is utalhat. Minden jelentése az álombéli szituációtól és érzelmi állapottól függ.

Ruhák

A hangulatváltozásaink általában az öltözködésünkben is megnyilvánulnak. Emiatt a ruházatunk utal legjobban a lelkiállapotunkra, de jellemünket is türközi. A jellem és a hangulat abban a vonatkozásában hasonlít az öltözködésre, hogy a belül rejtőző érzelmeinket álcázhatjuk velük, mert a világ felé mutatott egyfajta arcként funkcionálnak, amit változtatva jobban boldogulhatunk az életben. Vessünk egy pillantást arra, hogy mások és mi mit viselünk álmunkban ahhoz, hogy megfejtsük a jelentését. Gyakran "elkerüli figyelmünket", hogy álmunkban a ruhák például szárítókötélen voltak-e, vagy összevissza szétdobálva. Ha eszünkbe jut, érdemes feljegyezni hogy milyen stílusú és milyen állapotú ruhadarabokat láttunk, mert ezek az információk új vonásokkal gazdagíthatják az álmunk jelentését.

Halál

Majdnem minden halállal, vagy temetéssel kapcsolatos álmunk valamilyen változásra utal, mégpedig általában jelentős és hirtelen változásra akár az életünkben, akár a hangulatunkban. Az ilyen típusú álmok jelenthetnek félelmet is bizonyos változásoktól, vagy a haláltól, hiszen a legkomolyabb változásnak természetesen a halált tekintik az emberek. Mivel a halál motívumának megjelenése az álmokban jelentős változásra utal, ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Előfordul olyan is, hogy ez a motívum valamilyen fenyegetést, vagy ténylegesen az elmúlást szimbolizálja. Azért a legtöbb esetben nem erről van szó, ezért ne essünk kétségbe, ha ilyet tapasztalunk, csak türelmesen gondoljuk végig és elemezzük a jelentését.

Épületek

Általában életünk egy-egy területére utalnak. Ha azt álmodjuk, hogy egy irodaházban vagy egy gyárban vagyunk, az a munkánkkal kapcsolatos valamilyen körülményre utalhat, még ha nem is feltétlenül az adott munkahelyi feladatunkkal álmodunk. Tehát ha egy irodista álmában dokkmunkásként dolgozik, attól az az álomkép még ugyanúgy a munkájával kapcsolatos, mert a gondolataiban az ő munkájának és egy dokkmunkás munkájának asszociációja él. Egy fürdőszobai álomkép pedig vonatkozhat az általános egészségre és a higiéniai szokásokra, és az is lehetséges, hogy egy álomban megjelenő konyha jelentése kapcsolatos a táplálkozással. Az, hogy mivel kapcsoljuk össze gondolatban az egyes helyszíneket, általában megmutatja hogy mit jelent, hogy mire vonatkozik maga az álom. A gyerekkori ház, mint megjelenő álomkép azért ennek ellenére jelképezheti a mai életünket is. Ha például az említett egykori otthon teljes felfordulásáról álmodunk, az utalhat a jelenkori életünk vagy a hamarosan elkövetkező életszakaszunk zavaros ügyeire is. Az ilyen jellegű álmok gyakran jövendőmondók, ezért érdemes őket lejegyezni és alaposan kielemezni. Az álmokban megjelenő monumentális épületek, például székesegyházak, hatalmas templomok, általában azt jelentik, hogy érdemes az álmot komolyan venni, mert fontos jelentést hordoz.

Emberek

Az álomképekben megjelenő emberek általában a saját tulajdonságaink kivetülései, feltéve hogy nem előrejelző, nem jövendőmondó álomról van szó. Ezek olyan tulajdonságok, amelyeken fejleszteni, megerősíteni, rossz tulajdonság esetén pedig javítani kell. Ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy melyik az a tulajdonság, amit szerettünk, és melyik az amit nem szerettünk a megálmodott karakterben, majd őszintén magunkba nézni és megkeresni az adott tulajdonságot saját jellemünkben. Bizony, óriási meglepetéseket okozhatnak az ilyen önvizsgálatok. Az álmokban megjelenő személyek tehát leginkább tükröt mutatnak saját személyiségünk fontos jellemvonásaira, ezért érdemes odafigyelni rájuk.

Fontos megjegyzés!

Az álmok rendkívül összetettek lehetnek. Ez azt jelenti, hogy egyetlen álomképen, egyetlen történeten belül többféle témában rengeteg dologra utalhatnak. Lehetnek az egészségünkkel vagy bármilyen veszéllyel kapcsolatosan figyelmeztető jellegűek, és lehetnek előrejelző jellegűek is, de személyiségünk egy-egy hibájára is felhívhatják figyelmünket. Egyes álmok az életünk problémáira vagy egy adott problémájára adnak választ, ezért érdemes őket többször elemezni. Fontos azt is megemlíteni, hogy ha megfejtjük egy álom két-három jelentését, az még nem jelenti azt, hogy biztosan megtaláltuk az igazi üzenetét is.

Üldözés az álomban

Álomfejtő fórumainkon a legtöbbet kutattott álomképként jelenik meg, szinte nem létezik olyan ember, aki ne tudna beszámolni legalább egy-két üldözéses álomról.

Erotikus álmok, amelyek rémülettel töltenek el

Erotikus álmaink a többi álomhoz hasonlóan vágyaink kivetülését jelentik. Sokan ismerik és a legnagyobb természetességgel kezelik a jelenséget mindaddig amíg álmukban a másik nemnek...

Visszatérő álmok

Egy olvasó írta: "Az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, az a visszatéro álom volt. Nekem is volt néhány ilyenem az életem során, például hogy az iskolában vagyok és nem készültem föl a közelgő vizsgámra.