Álomhoroszkóp
    Álom-cikkek
    Álomszótár
    Álom-fórumok
 
  
  E-mail cím:
  
  Jelszó:
  
  
  Elfelejtett jelszó >>
  Regisztráció >>
 

Cikkek, írások

Hogyan fejtsük meg álmainkat?
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hatások, melyeket az álmaink váltanak ki belőlünk. Képek, melyekről elménk asszociál egy velünk történt eseményre, szemályiségünkre, kapcsolatainkra.

Hatások, melyeket az álmaink váltanak ki belőlünk
Minden álombéli szimbólum kivált belőlünk valamiféle hatást. Érdemes megkeresni ezek közül azokat, amelyek a legtöbbet váltják ki, mert általában azok a kulcs szimbólumok. Mivel nem mindegyik jelkép univerzális szimbólum, sőt, a legtöbb nem az, ezért az álmoskönyv fellapozása előtt érdemes végiggondolni, hogy az álomban szereplő szimbólumnak van-e ránk vonatkozó személyes jelentése vagy sem. Vegyünk egy szemléltető példát, hogy érthetőbb legyen a lényeg: egy kés szimbolizálhatja akár a boldogságot is egy nőnek, ha például az esküvőjén elejtett egy kést, és vicces szituáció alakult ki abból, hogy hegyével lefelé beleállt a padlóba. Ilyenkor ő az örömmel társítja az adott tárgyat, mert az abban a pillanatban egy olyan humoros helyzetet teremtett, ami a férjével közös szép emlék marad számára. Ugyanakkor egy másik nő számára ugyanez a kés jelenthet félelmet, ha tinédzser korában egy késes rabló támadta meg. Még számtalan példát sorolhatnánk fel, de talán már felesleges, mert a lényeg remélhetőleg érthető.

Hogyan fejthetjük meg könnyedén az álmainkat?
Honnan tudhatjuk, hogy egy adott szimbólum mire utal az álmunkban? Erre számtalan módszer létezik, íme néhány közülük:

-Asszociáció:
Ez egy régi pszichológiai módszer. Nézzünk rá valamire, és írjuk le az első dolgot, ami eszünkbe jut róla. Aztán pedig írjuk le azt az első dolgot is, ami eszünkbe jut az előbb asszociált dologról. Szemléltetésképp vegyünk egy példát: valakinek a "macska" szó hallatán a "kutya" az első szó ami eszébe jut. Ezután a "kutya" szót vizsgálva a "tűzcsap" jut eszébe először, majd pedig a "tűzcsap" szóról "tűz"-re asszociál. Így eljutottunk a macskától a tűzig, méghozzá egymáshoz kapcsolódó dolgokon keresztül. Ugyanezt eljátszhatjuk az álombéli szimbólumokkal is, amíg el nem jutunk "ahhhhaaaaa" felismerésig.

- Felerősítés:
Asszociáció helyett számba vehetjük, hogy mit is jelenthetnek számunkra az egyes szimbólumok. Ez működhet olyankor, ha az asszociációs módszer csődöt mond. Ha például egy gyertyáról álmodtunk, akkor vegyük sorra, hogy mit is jelenthet nekünk egy gyertya. Jelenthet boldogságot, szerelmet, misztikát, fényt, és így tovább. Habár ez első pillantásra hasonlónak tűnhet az asszociációs módszerhez, azért mégis különbözik tőle, mert azzal ellentétben más-más nézőpontokból közelíti meg ugyanazt a dolgot.

A megfejtés kitalálása időbe telik
A szimbólumok megfejtése meglehetősen egyszerű dolog, és az említett "ahhhhaaaa" felismeréssel biztosak lehetünk abban, hogy rájöttünk a jelentésre. Van egy olyan tényező, amivel mindenképp számolnunk kell az álomfejtéskor, ez pedig a lustaság. A megfejtés kitalálása ugyanis időbe telik, amit ha nem áldozunk rá, és félvállról vesszük a dolgot, akkor eredménytelen lesz a próbálkozásunk. Pusztán az álmoskönyvekre hagyatkozva, pedig könnyedén elveszhetünk az álmunkban látott sok szimbólum jelentései között.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Már regisztráltál? Itt beléphetsz:
E-mail cím:   Ha elfelejtetted a jelszavad, kattints ide >>
Jelszó:   Ha regisztrálni szeretnél, kattints ide >>
   


Eddigi hozzászólások:
Gombi 2012-04-11
Sok gombát raktam rekeszekbe,akkor megébredtem és utána egy anyadisznó sok malacot ellett és én törülgettem őket.Kérem mit jelent ez?
 
aicha 2011-01-27
älmottam :hogy egy varju nezett räm,feltem mert nekem fobiäm van. madär. ereztem hogy felek, es ereztem hogy ö erzi en felek. de lassan odajött hozzäm, es a kezemre ült. a csörevel valamit csinält a kezemnel, de nem fäjt. csak hüvöset ereztem. mikor megereztem a tollait mär nem feltem kellemes volt. na ez mit jelent??
 
kinga 2010-10-31
mit jelent az már két napja azt álmodom hogy a szeretett férfival összejövök viszont a valóságban kijelentette h mi soha nem leszünk egy pár. Szerintetetek valóra válik az álom vagy épp az ellenkezője?
 
torokboglarka 2010-10-11
mit jelent ha álmomba sok pénzem van
 
Eva 2010-09-07
mit jelent egy alomban , ha uldoz egy nagy kutya a templomban, a kislanyod a karodon , es megmenekulsz elole ????
 
Anna 2010-06-25
Nagyon jó hogy ilyen írások vannak fenn, de közzé kellene tenni azt is, hogy milyen forrásból származnak, ki a cikk írója!
 
lyony 2010-04-13
mit jelent ha álmomban egy ismeretlen növel volltam?valami irodában hga jol emlékszem?!
 
debora 2010-02-27
mit jelent az álomba a féltékenység szerelmes vagyok
 
   
       
         
  impresszum I médiaajánlat I közönségszolgálat I adatvédelem
Copyright © 2008 www.almok.hu és www.álmok.hu Minden jog fenntartva! Kreatív munkák: grafi.hu Kft. Programozás, üzemeltetés: Webaktív Kft.